LOS MAMELUCOS

Els mamelucos van ser esclaus, en la seva majoria d’origen turc encara que procedents de les zones del Mar Negre i més al nord, islamitzats i instruïts militarment i que en els seus inicis exercien com a soldats sota les ordres dels distints califes musulmans.
Més tard constituirien en 1250 un sultanat en Orient Mig que en el moment de ser conquerit pels otomans (1517) s’estenia per Egipte, Palestina, Síria i les costes del Mar Roig.
La paraula procedeix de l’àrab مملوك mamlūk, «posseït», participi passiu del verb ملك malaka, «posseir, tenir alguna cosa en propietat».
Els mamelucos eren esclaus guerrers, exclusivament blancs, d’origen eslau, turc, caucasià o russos, els negres o els asiàtics no podien, en cap cas, formar part d’ells. En un principi els mamelucos egipcis eren importats d’Àsia Central dels pobles turcs, i més tard de la Rússia meridional i sobretot del Caucas. La comercialització dels mamelucos del Mar Negre estava a càrrec dels mercaders genovesos.
Arribat a Egipte, i una vegada admès en una escola (Hilqa o Tibaq) la missió de la qual consistia a convertir-ho en mameluco, el jove captiu passava a estar sota la responsabilitat d’un instructor que seria el responsable de la seva formació militar (al-furusiya), i sota la seva supervisió se li sotmetia a un ensinistrament especialment rigorós.
Una vegada rebuda la instrucció militar pel califa o els seus caps, passaven de ser esclaus a homes lliures, si bé subjectes per llaços que recorden les fórmules de servilisme del sistema feudal europeu. Entre els mamelucos estaven els pertanyents a una elit especial, la del cos de mamelucos reials, aquests havien estat comprats, instruïts i alliberats pel propi Sultán, tenien una guarnició en la ciutat de l’El Caire.

Disposem de dos rars retallables sobre els “Mamelucos” que ens afanyem a ensenyar-vos, el primer sobre mamelucos francesos i el segon en referència als mamelucos egipcis.

Hemelerst.Nº38-[CABALLERIA-FRANCESA-MAMELUCOS]-B-Turhout-ca.1850-1860

Hemelerst. Nº38 [CAVALLERIA FRANCESA DE MAMELUCOS] B-Turhout ca.1850-1860

La-Tijera.-Nº67-SEPULCRO-DE-LOS-MAMELUCOS,-EN-EL-CAIRO.-Serie-5.-E-Madrid-ca.1926

La Tijera. Nº67 SEPULCRO DE LOS MAMELUCOS, EN EL CAIRO. Serie 5. E-Madrid ca.1926

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s